Seat Alhambra

SEAT Alhambra je velké víceúčelové vozidlo (MPV) vyrobené jako konkurent Renault Espace, Citroën C8 a Peugeot 807. Je vyráběno pod značkou SEAT od června 1996 v závodě AutoEuropa společnosti Volkswagen v Palmele, Portugalsko . S vozem Volkswagen Sharan sdílí stejnou platformu a první generace se také s vozem Ford Galaxy. Vozidlo je pojmenováno podle Alhambry z Granady, slavné památky ve Španělsku.

První generace (Typ 7M, 1996-2010)
SEAT Alhambra Mk1 (7M)

1996 – 2000

Prototyp první generace SEAT Alhambra byl představen na Ženevském salonu International de l’Auto v roce 1995. Následující rok byla zahájena výroba Alhambry a v červnu šla první voyidla do prodeje. Alhambra sdílí většinu svých komponentů a designu s modely VW Sharan Mk1 a Ford Galaxy Mk1. Alhambra má však více možností pro daný cenový rozsah. Alhambra má sedm sedadel – pět zadních sedadel lze sklopit nebo odklopit a zcela vyjmout. Když vyjmete zadní sedadla, vynikne plochý ložný prostor pro větší náklad, což je jedinečná vlastnost vozidel SEAT v té době. Objem nákladu se pohybuje od 256 l se sedmi sedadly až po 852 l s pěti sedadly a 2610 l se dvěma předními sedadly.

2000 – 2006

Alhambra byla od roku 1996 do roku 2010 v zásadě nezměněna, avšak v roce 2000 došlo k výrazné přeměně, která odráží nový  SEAT. Přesto však Alhambra zůstala věrná původnímu designu vytvořenému v rámci skupiny Volkswagen a dohodě o sdílení technologií Ford. Když Volkswagen a Ford ztratili podíl na MPV jiných výrobců, včetně vozů Toyota Previa a Mitsubishi Space Wagon, změnili návrh svých verzí.

Alhambra, Sharan a Galaxy byly postaveny na stejné výrobní lince v závodě joint venture AutoEuropa v Palmela, Portugalsko a byly v podstatě stejné, ale s různými   interiéry a variantami motoru. To vedlo k tomu, že tři vozidla jsou označována společně jako „Sharalaxy“ nebo „Shalambraxy“ . Ford se nyní stáhne ze spolupráce a modely Galaxy Mk III a S-Max (sedmimístné na platformě Mondeo Mk IV) jsou stavěny v Genku v Belgii vedle Mondea. Závod AutoEuropa nyní vyrábí VW Scirocco III.

Typ SEAT Alhambra Ecomotive, který byl uveden v roce 2009, je vybaven motorem 2.0 TDI 140 PS (103 kW), který produkuje 159 g / km emisí CO2

Druhá generace (typ 7N; 2010-současnost)
SEAT Alhambra Mk2 (7N)

Druhá generace SEAT Alhambra byla oznámena dne 19. dubna 2010 a vyšla na trh v říjnu 2010. Při délce 4,85 m je o 22 cm delší než první generace: je také o 9 cm širší. Stejně jako u nového Sharanu je přístup k prostředním řadám sedadel pomocí posuvných dveří.

V únoru 2011 představila společnost SEAT verzi Alhambra s pohonem všech kol s permanentním pohonem všech kol v kombinaci s dieselovým motorem s výkonem 103 TDI a manuálním šestistupňovou převodovkou